Mærkning på læskedrikke og vande

Mærkningen på fødevarer giver forbrugeren nærmere oplysninger om produktets indhold og holdbarhed.

Læskedrikke er mærket med varebetegnelse, ingredienser, tilsætningsstoffer samt en holdbarhedsdato. De fleste læskedrikke er også mærket med næringsindhold.

Varebetegnelsen
Læskedrikke og hvide vande skal mærkes med en varebetegnelse. Eksempler på varebetegnelser er ”læskedrik”, ”naturligt mineralvand”, ”kildevand”, ”vand”, ”dansk vand”.

Et fabrikations- eller varemærke eller et fantasinavn kan ikke træde i stedet for varebetegnelsen, men må gerne anvendes som supplement til varebetegnelsen.

Ingredienslisten
Ingredienslisten skal indledes med ordet ”Ingredienser”.

I ingredienslisten er samtlige ingredienser og eventuelle tilsætningsstoffer opstillet. De enkelte ingredienser er angivet i rækkefølge efter faldende vægt.

Tilsætningsstoffer
Tilsætningsstoffer er angivet ved stoffets kategori efterfulgt af stoffets navn eller E nummer (stoffets nummer i positivlisten) (E’et betyder, at der er fælles regler for brugen af stoffet i EU). F.eks. ”Farvestof: Karamel” eller ”Farvestof: E 150 d” og ”Konserveringsmiddel: Kaliumsorbat” eller ”Konserveringsmiddel: E 202”.

Læskedrikke, der indeholder ét eller flere sødestoffer, er mærket med ”Indeholder sødestof(fer)”.

Læskedrikke, der indeholder både tilsat sukker og ét eller flere sødestoffer, er mærket med ”Indeholder sukker og sødestof(fer)”

Læskedrikke, der indeholder aspartam eller aspartam-acesulfat, er mærket med angivelsen ”Indeholder en phenylalaninkilde”.

Læskedrikke og hvide vande, der er tilsat én eller flere aromaer, er mærket med angivelsen ”Aroma(er)” eller ved en specifik beskrivelse af aromaen. Såfremt den anvendte aroma er quinin og/eller koffein, er disse angivet ved deres specifikke navn umiddelbart efter betegnelsen aroma: f.eks. ”Aroma koffein”.

Holdbarhedsdato
Holdbarhedsdatoen er den dato, til og med hvilken fødevaren bevarer sine specifikke egenskaber under de rette opbevaringsforhold, og hvor varen med sikkerhed fortsat er egnet til at blive spist/drukket.

Holdbarhedsdatoen er angivet lige efter ordlyden ”Mindst holdbar til”/”Bedst før”, når datoen angiver dagen (f.eks. 050414 eller 5. april 2014).

Næringsdeklarationer
De fleste bryggerier anvender en frivillig næringsdeklaration på læskedrikke.

Næringsdeklarationen på en læskedrik (almindelig sukkersødet) kan se sådan ud: Næringsindhold pr. 100 ml: energi 170 kJ, protein 0-1 g, kulhydrat 10 g, fedt 0-1 g.

Regler om mærkning
De danske regler om mærkning har hidtil bygget på EU direktiver om mærkning og markedsføring. De danske regler er beskrevet i bekendtgørelse nr. 234 af 06/03/2015 om mærkning m.v. af fødevarer. Derudover har EU vedtaget en mærkningsforordning, der trådte i kraft 13. december 2011, som omfatter både regler om mærkning og om næringsdeklaration. Reglerne i mærkningsforordningen er anvendt fra december 2014 og de nye regler om næringsdeklaration skal anvendes fra december 2016.