Definition af øl

Hvad er øl?
Der findes ingen varestandard i fødevarelovgivningen, der definerer, hvad øl er.

Der findes heller ikke nogen branchestandard for øl, men øl kan kort beskrives som en alkoholholdig drikkevare, fremstillet ved gæring af en vandig ekstrakt af maltet eller umaltet korn eller begge (urten), sædvanligvis tilsat humle. Der er eventuelt anvendt andre kulhydratkilder (f.eks. majs, sirup) til fremstillingen. Tilsætning af humle giver en bitter og aromatisk smag og forlænger øllets holdbarhed. Øllet aromatiseres undertiden med aromatiserende ingredienser, krydderier eller aromastoffer, og kan også tilsættes andre stoffer samt kuldioxid.

Brygprocessen består af tre forskellige processer: Maltning, hvor korn omdannes til malt ved at kornet spirer og derefter tørres/ristes. Brygning, hvor knust malt og/eller korn tilsættes vand, hvorved der dannes en urt, der efterfølgende koges med humle. Gæring, hvor man ved at tilsætte gær til urten, omdanner urtens maltoseindhold til alkohol og kulsyre.