100 nye danske bryggerier på ti år

 Aldrig i nyere tid har der været så mange bryggerier i Danmark. Ved årsskiftet var der 216. Det er ti flere end sidste år og præcis 100 flere end ved indgangen til år 2010, fremgår det af en analyse udarbejdet af Beerticker for Bryggeriforeningen.

Innovative danske øl-folk har fortsat mod på at åbne nye bryggerier. Ved årtusindeskiftet var der kun 12 danske bryggerivirksomheder, men siden 2003 har antallet af bryggerier udviklet sig eksplosivt – lige bortset fra årene med finanskrisen. Og i løbet af 2019 har optimistiske bryggere sat varme under kedlerne i ti nye bryggerier netto, så det samlede antal aktive danske bryggerier nu er oppe på 216.

Dermed er Danmark et af de europæiske lande med flest bryggerier pr. indbygger.

”Danskerne er nysgerrige på øl. De vil gerne smage nye øl, og de kaster sig gerne over bryg fra nye bryggerier. Samtidig er der fortsat mange bryggere landet over, som har lysten, viljen og modet til at tage skridtet fra at være hjemmebryggere til at sælge deres øl kommercielt”, siger Niels Hald, der er direktør i Bryggeriforeningen.

I alt kunne forbrugerne vælge øl fra 22 nye bryggerier i 2019. Syv af dem var såkaldte kontraktbryggerier, der får brygget deres øl på andre bryggeriers anlæg. Men to af dem overgår allerede i år til at være egentlige bryggerier – Fredericia Brewpub og Sæby Bryghus.

Ved årsskiftet var der 178 bryggerier med eget udstyr og 38 kontraktbryggerier, som dermed udgjorde 17,6% af alle bryggerier ved årsskiftet. Til sammenligning var andelen 33% i 2013.

Blandt de nye bryggerier er det medarbejderejede Slowburn Brewing Co-op i Hvidovre, Science Brew, der er udsprunget fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU), og den københavnske brewpub Broaden & Build, som er åbnet af amerikaneren Matt Orlando – manden bag Amass Restaurant og med Noma-fortid. Blandt de mindste nye bryggerier er Mandø Kro, der er begyndt at brygge øl.

Ni bryggerilukninger blev det til sidste år. Langt de fleste valgte selv at lukke, mens kun ét aktivt bryggeri gik konkurs – Orø Bryghus. Desuden blev tre bryggerier inaktive.

Der er flere nye bryggerier på vej. Blandt de mest konkrete planer, Beerticker har kendskab til, er Caleidoskope Brewing Company, Fjerritslev Bryggeri, Mørts Håndbryg, Vocatus, Olsens Bryghus, Ølmejeriet, Bryggeriet Dahl-Henderson, Egholm Bryghus og Omø Bryghus. Desuden får Ebeltoft Gaardbryggeri endnu et bryggeri i form af en brewpub i det nye kulturcenter Maltfabrikken i Ebeltoft.

”Rigtigt mange af de nye bryggerier åbner i små lokalsamfund, hvor de skaber arbejdspladser og bliver samlingssteder”, siger Niels Hald.

Du kan se opgørelsen her.

Definitionen på bryggerier og kontraktbryggerier er, at de både skal have en aktiv cvr-registrering samt en fødevaregodkendelse. De anses for åbne fra første dag, deres øl er frit kommercielt tilgængeligt. Opgørelsen gælder bryggerivirksomheder – selvom f.eks. Royal Unibrew brygger mere end ét sted, tæller det kun som ét bryggeri. Hovedvirksomheden i kontraktbryggerier skal være øl-relateret.

 


Læs flere artikler