Antal danske bryggerier

Number of Danish breweries

Gennem en årrække har antallet af danske bryggerier ligget stabilt omkring 120. Det viser opgørelser, som er lavet af Den Skandinaviske Bryggerhøjskole og redaktør Ole Madsen, ØLentusiasteN.

Imidlertid dækker tallet over en stor spredning fra små, lokale gårdbryggerier til det globale bryggeri Carlsberg Group.

Mellem de to yderpunkter findes et væld af forskellige bryggerier med hver deres profil. Dertil kommer en stribe fantombryggere eller kontraktbryggere, som får deres øl brygget i Danmark eller udlandet. Det vil sige, at de ikke råder over eget bryggeri.

Helt uden for opgørelsernes rækkevidde findes hundredevis af ølentusiaster, som brygger deres eget øl hjemme i garagen eller køkkenet.

Nogle af de mindre bryggerier satser på primært at sælge deres øl gennem egen gårdbutik, restaurant eller pub.

En række oprindeligt lokalt forankrede mikrobryggerier er gennem distribution med dagligvarekæder blevet regionale eller sågar nationale og har taget konkurrencen op med eksisterende regionale bryggerier.

De har til gengæld styrket deres profil med et større udvalg af specialøl, som sælges landsdækkende.

I 2014 kom over 1.100 nye danske øl på markedet i Danmark ifølge www.beerticker.dk. Her kan man se hvor mange nye øl, der er kommet på markedet siden 2007.

Kilde: Danske Ølentusiaster og Bryggeriforeningen